top of page
  • Foto van schrijverJan

Maak je mountainbike klaar voor deze twee winterse natuurelementenHet zijn zotten die werken, en vaak denkt men van mensen die in de winter blijven fietsen hetzelfde. "Ge moet het maar plezant vinden!" Maar wij, die het gure Vlaamsche weer trotseren met ons rijwiel, waterdicht ingepakt als loopgraafsoldaten in lycra tenue, wij weten waarom. Omdat Instagram altijd gelijk heeft begot. Outside is free, zegt de populaire hashtag. Buiten is het te doen. Zeg daar maar eens nee tegen.


Want geef toe, heerlijk rondzwadderen in de modder, de grootste plassen proberen te ontwijken, drassige boswegen veroveren waar zelfs hardcore wandelaars vriendelijk voor bedanken, dat is toch waar de winter voor een mountainbiker om draait? Hoe zouden we het anders overleven, toch niet door alleen maar naar het veldrijden te kijken vanop de zetel (of godbetert langs het parcours)?


Maar willen wij het overleven, dan moet onze fiets het overleven. En dat is waar de winter anders is dan de zomer: genadeloos. Hoewel onze fietsen blinken van testosteron hebben ze veel gevoelige kantjes. En de winter weet ze te vinden. Gelukkig weten wij wat ertegen te doen. Want het komt meestal neer op twee gewone, doch venijnige natuurelementen.


Modder

In de winter vliegt ons off-roaders het slijk letterlijk rond de oren, en vaak in de ogen. Bescherm dus om te beginnen jezelf. Draag een beschermingsbril, of makkelijker, plaats spatborden op je fiets. De RockShox Fork Fender is ideaal. Niet duur, niet lelijk en hij houdt perfect het gruis uit je gezicht. Geen gedoe met speciale houders of statieven, enkele trekbandjes aantrekken en klaar.

RockShox Front Fender mtb spatbord
RockShox Front Fender // €13,00

Maar je kan spijtig genoeg niet je hele fiets proper houden met enkel een spatbord (diepe zucht). Want "gij zult uw mountainbike kuisen meteen na de rit". Je kan die rottaak gelukkig wel makkelijker maken. Muc-Off heeft daar een prachtige oplossing voor, in de vorm van een spuitbus : Muc-Off Bike Protect.


De spray brengt een onzichtbaar beschermlaagje aan op je fiets. Dat laagje verdrijft vocht en voorkomt dat modder en vuil zich goed gaan hechten aan het frame. Je spuit je propere fiets in, je gaat rijden als een losgeslagen varken en je spuit daarna je fiets af, zonder zeep voor alle duidelijkheid. Modder en vuil verdwijnen als sneeuw voor de zon. Voorkomen is beter dan genezen, zegt iemand anders dan wij altijd. Deze spray helpt daar heel goed bij.


Muc-Off Bike Protect fiets bescherming
Muc-Off Bike Protect // €13,95

Als je het vuil verslagen hebt, schenk je best ook aandacht aan het rijden in de modder op zich. Veel mountainbikers rijden het jaar rond met dezelfde banden, maar je overweegt toch beter om in de winter andere exemplaren te steken. De ideale winterband heeft grotere, zachte noppen voor goede grip en heeft iets meer plaats tussen die noppen om modder terug los te laten. Die zachte noppen verslijten wat sneller op een vaste ondergrond, maar wij rijden enkel in het bos, nee? De Nobby Nic van Schwalbe is een perfecte trail-achtige winterband. De Vittoria Barzo doet het ook goed in modder en is daarnaast ook een goede allround band met lage rolweerstand.
Water

Water is de bron van alle leven, maar ook van heel wat irritatie. Het kan je mountainbike volledig naar de vaantjes helpen. Tijdens het fietsen en het poetsen achteraf kruipt water tussen alle kieren en lagers. Recht in het hart van je fiets. Je kijkt je lagers van je fiets best meteen na de (droge) zomer na. Kraakt of schuurt je balhoofd of je trapas, vervang deze dan door een goed ingevet exemplaar. Dat rijdt uiteraard beter maar beschermt ook tegen vocht. Kijk meteen ook je zadelpen en -buis na. Ook hier kruipt zomer en winter vuil en water in. Poets je zadelpen goed af en smeer ze in met montagepasta: vochtafdrijvend en het zorgt voor een stevige bevestiging van de pen. Allemaal geen zin in? Kom ermee naar ons.


Een laatste tip is misschien vanzelfsprekend, maar toch. Gebruik tijdens de natte seizoenen andere smeerolie. Smeren is altijd beter dan niet smeren, maar het type olie maakt ook een verschil. Een ketting ziet in de winter door het opspattend water en de modder nog meer af dan in de zomer. Kies een smeerolie voor nat weer, zoals Muc-Off Wet Lube. De olie is dikker en plakkeriger. Hij kleeft dus beter aan je ketting en drijft vocht af. Wil je je ketting door de winter leiden dan is dergelijke smeerolie onmisbaar.


Muc-Off Wet Lube 120ml fiets smeerolie winter
Muc-Off Wet Lube 120ml // €9,95
 

Vergeet niet om deze tips de hele winter te herhalen. Ongetwijfeld helpen ze voor meer plezier tijdens het winterseizoen. We horen je zuchten? Blijf binnen, kijk naar het veldrijden, en denk er het uwe van. Lycra-geklede gekken.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page