top of page
  • Foto van schrijverJan

Hoe blijft je fiets rijden in de winter?


De winter is nu echt aangebroken. Wind, koud, en niet vergeten, strooizout. Dat laatste is voor fietsen echt geen geschenk. Wat kan je zelf doen om je fiets door de winter te krijgen?


Strooizout: Afwassen!

Strooizout houdt vocht vast en kruipt tussen alle bewegende delen van je fiets. Dit inspuiten met vochtverdrijvende middelen, zoals WD40, zorgt ervoor dat je fiets niet gaat roesten en voorkomt bovendien dat vuil zich gaat hechten. Stal je fiets op een warme en droge plaats om en spoel strooizout met helder water weg, zo voorkom je zoutschade.

De ketting: Hou ze proper en voldoende gesmeerd

Reinigen met kettingreiniger, grondig schoonmaken met een doek en kettingolie aanbrengen. Deze verdrijft vocht, laat de ketting soepel over de tandwielen lopen en zorgt ervoor dat de ketting langer in goede conditie blijft.

De banden: Hou goed op druk en zorg voor voldoende profiel

Belangrijk tijdens de koude gladde wintermaanden is de bandendruk en het profiel van je banden. Indien je je vaak in winterse weersomstandigheden verplaatst kan je de aanschaf van winterbanden overwegen. Ze hebben een speciale rubbersamenstelling en loopvlak dat voorzien is op de koude en gladheid.

De verlichting: zien en gezien worden

Goed werkende verlichting is van levensbelang. Zorg voor goed werkende verlichting voor en achter. Ook reflecterend materiaal, in kledij of op je bagage, kan wonderen doen voor je zichtbaarheid in het verkeer.

De batterij van je elektrische fiets

Rijd je op een elektrische fiets? Zorg dan dat de accu opgeladen is en bewaar hem op kamertemperatuur. Door een leeggereden accu in de kou op te bergen, kun je diepontlading in de hand werken. De accu raakt dan te leeg met als mogelijk gevolg een onbruikbare accu. Door de accu binnenshuis te houden, komt hij de winter in goede conditie door. Als je je fiets langere tijd niet gebruikt, dan is het verstandig de accu aan de oplader te houden.

Poetsmateriaal

De juiste poetsmateriaal nog niet in huis? Geen nood, met deze Muc-off wash, protect & lube kit kom je zorgeloos de winter door. Momenteel verkrijgbaar in onze winkel voor slechts €16,95 (ipv €20,00).


Open Atelier

Wist je dat ons atelier ook open staat om zelf aan je fiets te komen werken? Check ons Open Atelier en reserveer ons atelier, expertise én professioneel materiaal!

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page