top of page
  • Foto van schrijverJan

Op fietsreis naar Rotterdam, met een peuter? Onze vijf tips!Met de fietskar door Antwerpen

Tijdens de zomervakantie zijn we allemaal de hort op: met het vliegtuig, een mobilhome, de auto… Maar waarom niet kiezen voor een fietsvakantie? Het is sportief, milieuvriendelijk en een pak avontuurlijker dan de zoveelste all-invakantie in Turkije of dat huisje in de Provence.

‘Dat gaat niet want ik heb geen conditie / kleine kinderen / geen goeie fiets’, horen we je al zeggen. Bollocks, zeggen wij.

We deden de test: op een gewone damesfiets, met een peuter van 2,5 in de fietskar én een zwangere buik. Onze tocht ging van Rotselaar naar Rotterdam en duurde tien dagen. Geen langdradig verslag hier maar vijf tips zodat je nu al je eerste reis kan plannen.

Onze 5 tips voor wie op fietsvakantie wil vertrekken

1. Plan vooraf je fietsroute

Het aantal kilometer dat je per dag gaat fietsen, laat je afhangen van de leeftijd van je kind(eren). Toen onze dochter 10 maanden was fietsten wij met haar naar Oostende. Ze kon nog niet lopen dus we konden makkelijk zo’n 60 km per dag afleggen. Met een peuter van 2,5 is dat niet mogelijk: je moet voldoende tijd voorzien om te spelen, te eten… en voor de nodige plaspauzes. Wij hielden het op zo’n 35 km per dag.

Zowel in België als in Nederland bestaan er fietsknooppunten, maar soms is een directere route handiger. Plan je route vooraf en zet ze eventueel in je fietsgps. Heb je die niet, dan werkt een kaart even goed. Voorzie halverwege de vakantie ook eens een rustdag waarop er niet gefietst wordt. Onze route kan je hier terugvinden.

2. Kies voor variatie in je overnachtingen & boek vooraf

Afhankelijk van je budget en de grootte van je gezelschap kan je kiezen voor verschillende types accommodatie: camping (=meer gerief om mee te sleuren!), jeugdherbergen, bed & breakfasts, hotels, couchsurfing, Airbnb… Zeker in de drukke zomermaanden boek je best vooraf zodat je niet in de problemen komt. Het leukst is als je afwisselt: de ene keer een jeugdherberg met stapelbedden en een grote eetzaal met speelhoek en de dag erna een kleinschalige b&b met uitgebreid ontbijt op maat. Bekijk hier de details van onze overnachtingen op de route Rotselaar – Rotterdam.

3. Probeer elke dag iets leuks te doen of te bezoeken

Elke dag probeerden we een activiteit te voorzien voor onze dochter. Dat was soms vooraf gepland (bv. de Zoo van Antwerpen, het tropisch zwembad in Bergen-Op-Zoom, de waterbus in Rotterdam) maar zeker niet altijd. Je komt regelmatig wel een openbare speeltuin, een leuk strandje of een taverne met speeltuin tegen. Gewoon stoppen en genieten van de pauze en het spelplezier.

4. Zorg voor degelijk materiaal

Ok, we moeten het toegeven: wij reden met één gewone damesfiets maar ook wel met een degelijke trekkingfiets (een stalen Santos Travelmaster) en een uitstekende fietskar (Thule Chariot, model Cougar). Die trekkingfiets is niet echt nodig voor 35 km per dag, een goede fietskar raden we wél absoluut aan. Je kind spendeert er tenslotte heel wat tijd in. Onze dochter kon in haar waterdichte karretje slapen, eten, boekjes lezen en luid liedjes zingen (Piet Piraaaaaaaaaaaat Piet Piraaaaaaaaat).

Zorg ook voor goede waterdichte fietstassen (Ortlieb of Vaude kunnen we ten sterkste aanbevelen) en een goede regenjas. Extra tip: als het niet extreem koud is, fiets je best in korte broek. Niets dat zo snel droogt als je benen!

5. Entertain je kind tijdens het eten

Wij kozen soms voor een picknick maar ook regelmatig voor een eenvoudige maaltijd in een brasserie of in de jeugdherberg. Hier is het belangrijk dat je je kind kan entertainen zodat je zelf relatief rustig kan eten. Onze dochter amuseerde zich quasi elke maaltijd met een boek (goeie ouwe Jommeke still has it) of een puzzel (99 cent in de Zeeman) zodat wij op ons gemak van onze maaltijd konden genieten. Helaas zonder glas wijn: zwangere buik, remember?

Route

De fietspaden in Nederland zijn veel beter dan die in België en er zijn vaak ook speciale verkeerslichten voor fietsers. Vergeet wel niet op het knopje te drukken :-)

Wij keerden vanuit Rotterdam met de trein terug naar Mechelen (met de voormalige Benelux-trein). Het was een Nederlands voertuig en die hebben gelukkig voldoende plaats om fietsen mee te nemen. Let op het fietslogo op de deuren van de wagons. Tickets kan je vooraf kopen in een Belgisch station.


fietsroute Rotselaar - Rotterdam

Overnachtingen
  • Jeugdherberg Lier “Bed Muzet”: nieuwe hostel, ontbijt in de brasserie (met speelgoed!) aan de overkant van het park.

  • Jeugdherberg Antwerpen “Pulcinella”: grote hostel met ruime kamer, pal in het centrum, leeshoek.

  • Hotel Ossendrecht “De Volksabdij”: midden in het groen, met brasserie en speeltuin.

  • Jeugdherberg “Stayokay Bergen op Zoom”: nieuw hoofdgebouw met iets oudere slaapkamers, midden in een bos, naast een klimparcours en blote voeten pad, je kan er ‘s avonds eten.

  • Hotel Sint-Philipsland “Oosterschelde”: op het uiterste puntje van het eiland, lekker avondeten en ontbijt, vriendelijke uitbaters, bij goed weer kan je de veerboot naar de overkant nemen

  • B&B Willemstad “Floris & Sabina”: op fietsafstand van het historisch centrum, ruime kamer.

  • Jeugdherberg “Stayokay Rotterdam”: in de Kubuswoningen in het centrum, kleine kamer maar grote gemeenschappelijke ruimte met speelgoed en leesvoer.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page